Ja, men hva med …

Verden forventer at vi er pålogget, ja vi er vant til det selv også. Derfor er det ingen enkel sak å være skjermfri. Her er noen av spørsmålene som kan dukke opp om Skjermfri uke.

· Må jeg skru av alt?

Skjermfri uke er ikke en protest mot skjermene, men et lite «stunt». Vi tror effekten er størst ved å være helt «avholdende» og oppfordrer deg derfor til å slå av tv, pc, spillkonsoller og mobiler denne uken. Men må? Skjermfri uke er ingen lov, du gjør ikke dette for vår del, men for din egen del.

Hva med lekser og arbeid?

Skole, arbeid og andre forpliktelser som krever bruk av skjerm, har du ikke alltid full kontroll på selv. Men la ikke dette bli en unnskyldning. Tenk alternativer. Kanskje du skal gjøre hjemmeleksene på papir og ikke på pc denne uken?

Hva med nettbanken?

Har du husket å betale regningene i tide? Det meste kan ordnes før uka begynner og mye kan vente til etter uka.

Kan jeg svare når noen ringer eller kontakter meg?

Og hva med epost fra skolen og idrettslaget?
Teknologien gjør at andre forventer raske svar av oss. Det ventes at vi er pålogget. Det skaper uro dersom sms-er ikke besvares innen rimelig tid eller statusoppdateringer mangler. Dette i seg selv gir for så vidt grunn til å være en uke skjermfri. Men du skal ikke i isolat, du skal bare være skjermfri. Dersom du av ulike årsaker blir til unødig belastning for andre, så er det mulig å finne ordninger.

Men pass på – ikke la dette bli unnskyldninger for noe mer. Styr dette, ikke la deg styre. Må du svare sms med det samme eller være konstant pålogget mail? Kan du finne et fast tidspunkt, for eksempel to min i lunsjen, der du scroller gjennom og ser om det er noe som må håndteres akkurat nå? Det aller meste kan trolig vente. Og forresten, har du husket å fjerne pushvarselet på mobilen?

Hva med …

Ja, det er en forskjell på å koble seg fri egen skjermbruk og det å isolere seg fra andres ønske om kontakt. Men igjen, du gjør det ikke for vår del, du gjør det for din egen, der et av målene er å bli bevisst egen skjermbruk. Og så er det også mulig å demme opp for alle andres forventninger.

For eksempel:

  • Bytt profilbilde og legg en melding på Facebook om Skjermfri uke.
  • Tenk alternativer. Finnes det andre løsninger enn å søke det opp på nett akkurat nå? Kan du
    ringe, heller enn å tekste? Er det mulig å gjøre en avtale, ikke bare sende en snap for
    henting? Kan man møtes til litt komite-planlegging over en kopp kaffe, ikke i en nettgruppe?
  • Dersom du av andre årsaker har behov for å bruke en skjerm, bruk den til det du skal og ikke noe mer. Lag klare retningslinjer og kjenn også etter om du fristes til å «bare skulle» i tillegg.

Husk

Du gjør ikke skjermfri uke for vår del. Du gjør det for din egen del. Derfor oppfordrer vi også til å føre logg for å avsløre – og lære.